perjantai 28. kesäkuuta 2019

Kuulumisia alkukesältä

Apua kun on mennyt taas pitkä aika siitä kun viimeksi kirjoitin. Ei ole mukamas konetta ehtinyt kaivaa esiin. Paljon on kuitenkin tapahtunut tässä kevään aikana, kirjoitan niistä nyt pikaisesti ennen kuin pitää mennä nukkumaan.

 Sisältä en ole tajunnut ottaa kunnon kuvia, eikä sieltä kyllä tämän parempi paljon saakkaan, kun mökki on täynnä tavaraa. Kuitenkin sisäkaton pinkopahvien saumat liisteriöitiin makulatuuritapetilla ja katto maalattiin alkukesästä. Sen jälkeen on saatu paikoilleen myös jalka- ja kattolistat. Ikkunalistat vielä puuttuvat. Ensimmäinen varsinainen huonekalukin kannettiin tällä viikolla sisään. Ostin innoissani tämän sohvan jo pari vuotta sitten, mutta vasta nyt se pääsi mummun navetasta mökille asti. Olin myös ostanut sihen uuden kankaankin heti, miettimättä sen kummemmin mökille tulevia värejä. Nyt kun tapetitkin olivat paikoillaan, puna-valkoraidallinen kangas ei olisi enää mitenkään sopinut tuonne.


Tässä sohva ennen verhoilujen uusimista. Tajusin ottaa kuvat vasta kun olin aloittanut jo vanhojen kankaiden repimisen. Hirveä se kuitenkin ennen oli!


Kävin ostamassa uuden kankaan vielä tällä viikolla ja naputtelin sen samantien istuimeen paikalleen. Kellertävä väri sopii minusta mökille oikein hyvin. Minulla ei taida olla nyt kuvia kuistilta, mutta kuistin seinäpaneelit maalasin samankaltaisella vaaleankellertävällä värillä kuin mitä tässä sohvassakin on. 



Sohvan selkänojasta vasemmalta puuttuu yksi puupala, ennen kuin selkänojan kankaan voi laittaa paikoilleen. Pappa kävi mittailemassa sohvaa ja hän lupasi tehdä puuttuvan palan. Kyllä tämä nyt on minusta jo aika nätti!


Viime kesnä tuomistani perennoista aika monet ovat lähteneet hyvin kasvamaan. Vasemmalla on ainakin äidiltä tuomaani tähtiputkea, tarha-alpia ja minttuja. Myös siskolta saamani valkosipulit ovat lähteneet hyvin kasvuun. Muistin ne vasta nyt kun alkoivat kasvaa, olin ne tuohon kukkamaahan lykännyt ja varmaan ajattelin ettei niistä kuitenkaan mitään tule.


Pionitkin ovat juuri parhaimmillaan. Vein niitä töihin tänään ison kimpun ja jätin kotiinkin muutaman. Olen myös antanut niitä kaverille, naapurille ja enon vaimolle, mutta siltikin niitä on vielä vaikka kuinka paljon. On ne vaan ihania!


Osallistun myös tänä vuonna avoimet puutarhat -päivään. Sen takia sain Biolanilta kasvusäkin ja siihen kuuluvan kastelualtaan. Kokeilin niiden avulla ensimmäistä kerta ikinä tomaattia ja avomaankurkkua. Todella hyvin ovat lähteneet kasvuun, muutama minikurkkukin on jo tulossa. Tomaatit sen sijaan eivät voi kovin hyvin. Vasta kuukausi istutuksen jälkeen perehdyin tomaattien kasvatukseen ja luin että niistä olisi pitänyt "varkaita" nyppiä jatkuvasti. En ollut sellaista tehnyt ja nyt tomaatit ovat vain hervottomat puskat, joissa on muutama kukka. Koitin niitä vielä katsella, mutta vaikea nyt enää sanoa mikä on varsinainen oksa ja mikä varas...


Mökin seinustat kokevat myös muodonmuutoksen. Tilasin säkin soraa (singeliä tms tarkemmin?) ja olen kaivanut seinustoilta hieman savea pois. Tarkoitus olisi että ruoho ei kasvaisi jatkossa ihan mökkiin kiinni. Soran alle laitoin kankaan, joka toivottavasti hieman estää rikkaruohoja.

Takapihalla on muutenkin ihan erinäköistä kuin ennen. Kaivoimme kaikki tuoksuvatun juurakot pois, missä oli kyllä melkoinen urakka. En oikein vielä tiedä mitä takapihalle laittaisin, niin heitin maahan vanhaksi menneitä kesäkukkien siemeniä. Haaveissa on ihana kukkaniitty, mutta hieman ankealta vielä näyttää. Ehkä ensi kesänä keksin sinne jotakin järkevämpää, jotakin pensaita ehkä.

Mökin päätyyn taas laitoin karhunvatukan taimia, mitä sain vaihdossa varjoliljojen aluista. Ne näyttävät voivankin hyvin. Samalla olen vadelmia koittanut hävittää, koska täällä kotona on vadelmaa jo yllin kyllin kasvamassa.

Koko etupiha pitäisi vielä tänä kesänä kaivaa auki ja laittaa soraa tilalle. Osin mädäntyneet puulaatat saavat samalla lähteä. Leikkimökki pitäisi myös tänä kesänä purkaa, kasvihuone tehtäisiin tilalle mahdollisesti ensi kesänä. Samoin kattoremontti ja sähköjen laitto tehtäneen vasta ensi kesänä. Tänä kesänä toivottavasti saadaan loput listat paikoilleen, puuhella kiinni hormiin ja koko mökki pitää vielä maalata toiseen kertaan. Huussin päädystä myös puuttuu muutamat rimat. Että ei tässä tekeminen vieläkään lopu 😄




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...