keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hieman puuterilunta piipun juuresta vintille.

Vanha katto oli punaista aaltopeltiä ja sen iästä ei ollut tietoa. Kylkiäisen korjaamisen yhteydessä laitoimme sen katolle jo mustan kolmiorimahuovan, joten nyt oli muun mökin vuoro. Mökkiä myydessä kattoremontti on varmasti hyvä olla joka tapauksessa tehtynä.

Paavo halusi mökkiin kolmiorimahuopakaton, koska se on perinteikäs ratkaisu ja sopisi hyvin 50-luvun mökkiin. Itsellä ei ollut asiaan mielipidettä, mutta kun naputtelimme tuhansia huopanauloja kattoon, niin kuulin että tavallinen huopakatto olisi ollut huomattavasti helpompi tehdä. Ajanmukainen tyyli edellä siis tässäkin.


Käytimme katon tekoon kaksi päivää elokuussa, Paavo ei halunnut yhden viikon lomaansa viettää kokonaan remonttia tehden. Meillä oli mukana kaksi kaveria molemmat päivät ja kolmaskin kävi töidensä jälkeen auttamassa. Ensimmäisenä päivänä tehtiin kuistin katto ja toinen lape, toisena päivänä tehtiin savupiipun puoleinen lape.

 Päivän aikana siis purimme pois kaiken vanhan, tehtiin uudet rungot, laitettiin pohjalaudaksi raakaponttilauta ja siihen päälle aluskate. Varsinaisen katteen laitoimme myöhemmin syyskuun puolella, töiden jälkeen pari tuntia kerrallaan useana iltana. Paavo teki töidensä lisäksi vielä remonttia sukulaisen asunnossa, joten enempää aikaa tälle ei oikein ollut. Jos kaiken olisi tehnyt kerralla, olisimme varmasti viikossa saaneet kaiken valmiiksi. Nyt viimeisimmät viimeistelyt on edelleen tekemättä, samoin rännien asennukset. Katto oli kuitenkin vedenpitävä jo siinä kohtaa kun aluskate oli paikoillaan, joten sateen kannalta kriittisimmät ajat olivat nuo kaksi päivää. 

 Paavo arvioi, että katon tekoon menisi rahaa 1500 euroa. Arvio piti aika hyvin, kuitit laskettuani summaksi tuli 1650 euroa. Tässä on nyt kyseessä siis vain mökin ja kuistin katto, kylkiäisen katto tehtiin jo pari vuotta sitten, enkä laske nyt sitä mukaan.


Tarvikkeiden lisäksi rahaa meni talkooeväisiin, kaatopaikkamaksuihin ja bensoihin, eli niitä en ole laskenut mukaan tuohon summaan. Isältä saimme lisäksi jälleen paljon lautatavaraa, joten aivan kaikkea meidän ei tarvinnut ostaa.

Loppuun laitan kasan kuvia, mistä hieman näkee miten homma eteni.Kuistin päällä jo aluskate.Peltien alta löytyi vanha huopakatto.Kaikki vanha purettiin pois, tässä jo uutta runkoa tehty.


Raakaponttia aluslaudoitukseksi.


Toisen lappeen purkua.
Pohjalaudat sahattiin vasta lopuksi lopulliseen mittaansa.

Vintin sisäpuolelle jäävät näkyviin pohjalaudoitukset. Taidan palkata jonkun toisen maalaaman vintin katon ja lattian, oma selkä ei kyllä kestä noin pitkäaikaista kykkimistä... 


Varsinaisen katteen ensimmäinen vuota.

Vuotien väliin tulee siis tuollainen kolmion muotoinen rima, siitä katon nimitys. Nauloja ostettiin kaikkiaan  4 x 500kpl pakettia ja ennestäänkin löytyi varastosta pari vajaata pakettia. Kaikkiaan siis yli 2000 naulaa. 


Tässä näkyy koko etupiha. Kolmiorimojen päälle naulataan vielä kaistaleet, tässä näkyy jo valmista kattoa.


Syyskuun lopulla maalasin vielä räystäslaudat.

Lähes valmista kattoa.

Viimeiset siistimiset ja rännien kiinnitykset tehdään sitten joskus kun keritään.

Elokuun sää oli oikein mukava kattoremontille, oli lämmintä, mutta ei tolkutonta hellettä. Säätiedotteita kytättiin melko ahkeraan ja ainoastaan toisena päivänä yllätti pieni sadekuuro, kun mökissä ei ollut kattoa lainkaan. Meillä oli iso pressu onneksi mukana ja roikuimme kaikki neljä sen reunoissa sen vartin verran mitä kuuro kesti. Sateen jälkeen paistoi taas aurinko ja vesivahingoilta onneksi vältyttiin. 


1 kommentti:

  1. On todella siistin näköinen katto teillä nyt. Meillä olisi myös kattoremontille tarvetta, ihan meidän omakotitaloon. Jonkinlainen kustannusarvio siitä tulee toki ensin saada. Ehkä sitten mietitään sen jälkeen sitä enemmän, samoin meidän budjettia. https://www.korteniemi.fi/kattojen-korjaus-ja-huolto

    VastaaPoista

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...