torstai 11. toukokuuta 2017

Huussiasiaa

Aloin tänään miettimään huussin tyhjennystä. Koskaan aikaisemmin en ole sitä joutunut tekemään ja piti aloittaa homma ihan googlettelemalla miten se oikein kuuluu tehdä. Tähänkin oli monia eri tapoja riippuen minkälainen huussi on kyseessä. Onneksi löysin asennusohjevihkosen tuosta omasta pöntöstäni niin sai hieman käsitystä mitä sen kanssa oikein tehdään ja mikä tuo pönttö tarkalleen edes on. Minulla on siis L&T:n ekomatic kuivakäymälä. Kuivakäymälä ilmeisesti tarkoittaa sitä. että pönttö erottelee nesteet kiinteästä tavarasta.

En ole koskaan tarkemmin tuota pönttöä tutkinutkaan, mutta nyt sitä katsellessani huomasin että tuolla pohjalla takana näkyi kyllä lilluvan nestettä, eli poistoletku ei ole ollut toimiva.
 


Seurasin letkua ja se tuli ulos huussin nurkalta. Pää oli painunut saveen, irrotin sen ja rassasin letkua rautalangalla. Sieltä lähtikin heti tulemaan hieman ruskeaa nestettä. Haju oli muuten melko kamala. Lueskelin että tuo pitäisi ottaa talteen johonkin säiliöön ja sen voi käyttää pihan lannoitteena. Puhdasta virtsaa voisi käyttää suoraan veteen laimennettuna, mutta täältä tulleessa nesteessä on mukana niin paljon ulosteen bakteereja, että sitä ei voi käyttää kuin koristekasveille ja silloinkin mielellään vasta 6kk seisotuksen jälkeen ja laimennettuna suhteella 1 osa suotonestettä ja 5 osaa vettä. Kompostiherätteeksi sitä voisi sentään laittaa suoraan.  En kyllä tiedä miten tuo sitten käytännössä menisi, missä viitsisi säilöä puolta vuotta virtsa/ulostelientä täynnä olevia astioita?!


Ulosteetkin täytyy vielä tuolta tyhjennettäessä jälkikompostoida esimerkiksi lehtikompostorissa vuoden verran ennen kuin sitä voi käyttää kasveille. Täytyy siis sekoittaa pöntön sisältö mökin takanurkalla olevaan lehtikompostiin ja katsoa uudelleen ensi keväänä. Hieman pönttöä sekoiteltuani se ei ollutkaan onneksi niin täynnä kuin luulin. Se alkoi myös haista sekoitellessa, mutta onneksi se ei ole muuten haissut.3 kommenttia:

  1. Onko sulla toi asennusohjevihkonen paperilla vai sähköisenä? Ja oikeastaan tästä riippumatta olisko siitä mahdollista saada kopio? Me hommattiin kanssa mökki, jonka kylkiäisessä on kuvan kaltainen pönttö ja olisi kiva lukea ohjeet ☺️.

    VastaaPoista
  2. Ohjeet on mulla ihan vihkolla, voin laittaa sulle kuvat siitä vaikka sähköpostilla jos kerrot osoitteen :D

    VastaaPoista
  3. Minäkin kaipaisin sitä :) Pystyisitkö postaamaan sen vaikka tähän sivulle??

    VastaaPoista

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...