tiistai 26. lokakuuta 2021

Syyshommia

Kurpitsat onnistuivat tosiaan jälleen melko hyvin. Annoin yhden pienemmän samantien naapurille, mutta muut kolme hyödynsin itse. Koristekurpitsat päätyivät töihin pöytäkoristeiksi, äidiltä sain niitä vielä vähän eri muotoisia ja värisiä. Minun koristekurpitsani olivat kaikki tuollaisia tylsiä vaaleita, sileitä palleroita. Äidin koristekurpitsat olivat täsmälleen samasta siemenpussista, en tiedä millä perusteella nämä muodot ja värit sitten tulivat meillä niin erilaisiksi.Kokeilin myös kaivertaa yhdestä kurpitsasta halloween-kurpitsan. Kovin hyödyllinen käyttötapa tämä ei kuitenkaan ollut, sain kaakerretua tästä 13kg kurpisasta hädin tuskin yhden kilon  pikkelssiä varten. Muuten tein kurpitsoista pikkelssin lisäksi marmeladia ja keittoa. Keitosta tuli kyllä todella hyvää, sitä täytyy tehdä jatkossakin. Marmeladia ja pikkelssiä tuli niin monta purkkia, että niistä taatusti riittää koko talveksi. En ole aiemmin pikkelssiä tehnytkään, saati sitten syönyt. Toivottavasti nyt tulee sitten syötyä...


Kaiverrettu kurpitsa päätyi pihalle oven pieleen. Kolmen viikon jälkeen se näytti jo tältä, se on sisältä mustassa homeessa ja lyyhistynyt kasaan. 


Kukkasipuleita en istuttanut viime vuonna ollenkaan, mutta jotenkin kumman paljon tulppaaneitakin oli tänä keväänä ihmeen paljon. Nyt päätin pelata varman päälle ja istutin kahteen otteeseen erilaisia kukkasipuleita, yhtensä noin 160 kappaletta. Kevään kukkaloistoa odotellessa.


Tekisi tosiaan mieli uudistaa kaikki kukkamaatkin, tuntuu että kasvavat pelkkää rikkaruohoa ja sellaisia kukkia joita en haluaisi olevan. Vuorikaunokit onnistuin jo melko hyvin hävittämään, mutta syysasteria ja jotakin kurjenpolvea riittää senkin edestä. Tuon kuvassa näkyvän kukkapenkin pään kaivoin nyt kokonaan auki, siinä kasvoi lähinnä juolavehnää ja jokin päivänlilja. Laitoin alle paksusti pahvia ja päälle kippasin kasvusäkkien sisältämät mullat. Jospa juolavehnät nyt jotenkin pysyisivät poissa, täytyy keväällä miettiä paremmin mitä tuolle oikein tekisi. 
Vedetkin on nyt jo suljettu, onneksi tajusin ajoissa tyhjentää kaikki kesän viljelysastiat ja pestä ne ennen talvisäilöön laittoa. Melko paljon kaikkia astioita olikin käytössä ollut pitkin pihaa. Ruskakin on jo ollutta ja mennyttä. Tässä kuvassa näkyy jo uutta kattoakin, teen kattoremontista vielä oman kirjoituksensa. 


Syksyllä sain kitattua ja maalattua mökin sisälasitkin. Näiden kanssa meillä kävi kyllä hyvä tuuri. Nämä ovat nimittäin olleet jossain tekolistan häntäpäässä, ne piti alunperin tehdä alusta alkaen itse. Olimme penkomassa yhtä purkuun menevää taloa ja Paavo päätti ottaa sen ulkosaunasta mukaan ikkunat, niistä voisi muokkaamalla saada sopivan kokoiset lasit mökkiin ja hän pääsisi vähän helpommalla kuin että joutuisi tekemään uudet lasit alusta alkaen. Kuitenkin kun noita mökillä kokeiltiin, niin ne olivatkin suoraan täsmälleen oikean kokoiset! Vähän vain rapsuttelin irtonaisia kittejä pois ja laitoin uutta tilalle. Lopuksi vielä pari kerrosta maalia, niin hyvät tuli. 


Pesu ja asennus jäänevät ensi kesään. Kattoremontin jäljiltä vintin räystäiden aluset ovat vielä osin auki, niin ei mökkiä kovin lämpöiseksi vielä saisi kuitenkaan, vaikka tuplalasit olisikin. Tarkoitus siis on, että alakerran saisi puuhellalla lämmitettyä niin että siellä tarkenisi olla aiemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä. Tänä vuonna muistin pestä myös grillinkin, se tahtoo usein unohtua ja keväällä vastassa odottaa mukava homekasvusto...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...