tiistai 6. syyskuuta 2016

Siirtolapuutarhamökin ostaminen

Mökkikaupat tehtiin muutama päivä sitten ja nyt on tontilla alkanut jo tapahtua. Kauppojen teosta kuitenkin hieman ensin.

-Varainsiirtovero pitää maksaa vain tontilla olevan mökin arvosta, eli koko summasta voi erottaa tontin vuokraoikeuden arvon. Tätä kyselimme hieman aiemmin mökin ostaneilta, ja he olivat laskeneet vuokraoikeuden arvoksi 8000e. Lisäksi laskimme irtaimistolle vielä eri hinnan josta tehtiin eri kauppakirja, joten mökin arvoksi ei jäänyt kovinkaan montaa tuhatta euroa. Mökkihän olikin todella huonossa kunnossa, joten sitä ei kovin arvokkaaksi voinut laskeakaan. Maksoin varainsiirtoveron pois jo siinä vaiheessa kun sain pankista lainan. Puolen vuoden sisällä kauppojen teosta piti käydä vielä näyttämässä kauppakirjat verotoimistossa. Työntekijä lukaisi siellä vain  asiakirjat läpi, minun piti allekirjoittaa pari paperia ja homma oli sillä selvä.

-Kaupantekoon tarvittiin mukaan kaksi todistajaa, meillä mukaan tuli siirtolapuutarhayhdistyksen isännöitsijä sekä taloudenhoitaja.

-Ainakin tällä alueella mökin voi ostaa vain Tampereen asukas, joten maistraatista täytyi hakea kotipaikkatodistus. Hain tämän netin kautta ja sivut olivat todella epäselvät, mutta ainakaan vielä sitä ei ole tullu. En ihmettele vaikka sitä ei tulisikaan, mutta sitten pitää käydä vielä maistraatissa. Tämä pitää toimittaa seuraavaan yhdistyksen kokoukseen mennessä.
Lisäys: yhdistykselle kelpasi maistraatista tullut paperi, joka oli eri nimellä kuin kotipaikkatodistus, mutta heille oli tärkeintä että papereissa luki vain kotipaikkakuntani olevan Tampere.

-Piti allekirjoittaa myös vuokrasopimus palstaan. Tein tämän isännöitsijän kanssa ja samalla hän kertoi minulle myös alueen säännöistä, tavoista sekä muista käytännöistä, kuten yhteisötyötunneista, saunailloista, maa-aineksen myynnistä jne. Olin itsekin hieman yllättynyt miten paljon toimintaa alueella on, siellä on nimittäin myös oma pieni kirjasto sekä peräkärryn ja muiden välineiden vuokrausta.

-Kauppakirjani menivät suoraan siirtolapuutarhayhdistykselle, joka hyväksyi seuraavassa kokouksessaan minun liittymiseni yhdistykseen. Tätä ennen piti myös maksaa yhdistyksen liittymismaksu, joka on täällä 500,00 euroa. Ilmoitus jäseneksi hyväksymisestä sekä minun kappaleeni kauppakirjasta tuli kotiin postissa kokouksen jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...