maanantai 28. elokuuta 2017

Ajatuksia kasvimaasta

Kasvimaan sato alkaa olla jo kaikin puolin kypsää. Tänään vedin maasta muutaman porkkanan, ja melkeinpä järkytyin miten iso sieltä tulikaan! Ihan jo tuollainen kaupan porkkanan kokoinen, en ole koskaan saanut kasvatettua niin isoa. Punajuuriakin otin maasta muutaman, ja nekin olivat jo sen kokoisia, että viitsisi kuoria ja laittaa ruuaksi. Herneet alkavat olla jo liiankin kypsiä ja ne alkavat olla kuivia ja puisen makuisia. Keräsin tänään tällaisen korillisen syksyn satoa ja vien nämä huomenna töihin. Keksimme työkaverin kanssa että pidämme sadonkorjuumaistelut asukkaille. Minä keräsin mökiltä kaikkea syötävää ja hän lupasi hankkia kaupasta lanttua, naurista yms. vielä lisäksi. Otin koristeeksi vielä hieman kukkiakin, vaikka vanhatkin kukat ovat vielä ihan hyviä.


Mutta sitten niitä ajatuksia tämän vuoden kasvimaan onnistumisesta ja muistiin ensi vuodelle:

-Ruiskaunokki ja kehäkukka muualle kuin kasvimaalle. Molemmat ovat kasvaneet aivan hervottomiksi pehkoiksi ja ne varjostavat muita kasveja.

-Pinaatti ja salaatti pitää kylvää useassa erässä. Nyt laitoin koko noin metrin matkalle siemenet kerralla ja satoa tuli kerralla hirveä määrä, joka sitten loppuikin äkisti. Saisi satoa vähän pidempään kun kylväisi vaikka parin viikon välein pienen pätkän.

-Herneet pitää tukea heti alusta alkaen. Nyt tein sen liian myöhään ja kaikki herneenvarret ovat lysähtäneet maahan ja palot ovat osittain mätiä. Vähän harmittaa, koska muuten herneet kasvoivat oikein hyvin.

-Tilliäkin riittäisi kokonaisen rivin sijaan pienempi pätkä. En oikein ole käyttänyt sitä edes mihinkään, niin en tarvitse sitä noin paljon. Kukat ovat kyllä ihan kivan näköisiä maljakossa ja ne kestävät kauan hyvinä, mutta ei liene tarpeeksi hyvä syy pitää niitä tilaa viemässä muilta järkevämmiltä kasveilta,

-Porkkanaa ja punajuurta voisi kylvää muutaman rivin lisää, varsinkin jos muutkin porkkanat kasvavat tuollaisiin mittoihin.

-Bataatti pitänee laittaa ensi vuonna maahan kun ilman lämpenevät. En ole vielä katsonut onko niistä tullut mitään, mutta luulisin että maassa olisi parempi. Jos nyt ensi kesä edes olisi hieman lämpimämpi kuin tämä...

Olisi kiva saada kokonaan isompi kasvimaa ensi kesäksi, niin voisi kokeilla vaikka parsa- ja kukkakaaliakin. Perunamaa pitää myös saada ensi kesäksi, nyt se vähän jäi ja perunat ovat vieläkin itämässä ikkunalaudalla 😂


1 kommentti:

  1. Kiva sadonkorjuukori ja mahtavat porkkanat! Minulla pinaattia toissakesänä ja en ehtinyt käyttää kuin pienen osan ennen kuin olivatkin jo ylikasvaneita. Tänä kesänä sitä ei sitten laitettukkaan. Mangoldi sen sijaan on ollut oikein kiva ja tietenkin herneet. Herneille askartelin tuen vanhasta pihakeinun katoksen metallikehikosta.

    Blogissani on arvonta käynnissä, tervetuloa mukaan!

    VastaaPoista

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...