keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Aikainen kesä

Aurinko on paistanut nyt kolmisen viikkoa putkeen ja kesä on tullut kertaheitolla. Pionit ovat jo nupussa ja kukkivat pian, vaikka viime vuonna ne taisivat kukkia vasta heinäkuun puolivälissä. Juhannusruusussa on myös jo nuput ja kasvimaalla on kasvu jo pitkällä. Lehtikaalia ja pinaattia esikasvatin jo kotona, joten lehtikaalista olen kerännytkin jo satoa. Pinaatti saa vielä hetken kasvaa ennen kuin alan tehdä taas keittoa siitä.

Viime vuonna nurmikolle putkahti oudon näköisiä kukkia ja kysyinkin Facebookin puutarharyhmästä mitä ne ovat. Ovat kuulemma varjoliljoja ja niitä on vaikea saada kukkimaan. Ilmeisesti niiden kasvamisessa menee lähes kymmenen vuotta. Siirsin niitä ruohonleikkurin tieltä kukkamaahan ja ilokseni huomasin että monessa on nyt nuppuja!Tänä vuonna kyelin ryhmästä mikä tämän kasvin nimi mahtaa olla. Ryhmässä veikattiin että tämä on kevätkiurunkannus tai jalokiurunkannus. Piätisi kukkia keväällä, mutta ei tässä ainakaan ole nuppujakaan. Olen väistellyt sitä ruohonleikkurilla  ja taidan jatkaa väistelyä vielä jonkin aikaa, jospa innostuisi vielä kukkimaan joskus.


Viime vuonna toin äidin kukkamaasta myös paljon perennoja ja kiva huomata että niistäkin on vielä moni hengissä. Perkasin hieman pionien ympärystä ja tuoksusta muistin että istutin viime vuonna tuoksuminttuakin. Omenapuun juurelle istutin nimipäivälahjaksi saamani köynnöskasvin (joku clematis se oli) ja luulin jo että se oli vain yhden kesän ilo. Nyt kuitenkin pienen pieniä lehtiä on alkanut tulla esiin. Lisäksi ostin Nekalan pihakirppikseltä kuolanpionin taimen. Pionit ovat niin ihania, että haluaisin niitä olevan vielä enemmän. Tällä hetkellä nuppuja on jo viidessä eri pionissa.


Kovin surkealtahan tuo vielä näyttää, mutta olen kastellut sitä joka päivä niin toivottavasti se vielä virkistyisi. 

Kylkiäiseen tehtiin eilen viimeisen päätyseinän laudoitus ja lattia varaston puolelle. Huussin puolelle tehtiin lattiaan reikä huussin "nesteletkua" varten ja nostettiin jo pönttö sisään. Enää puuttuvat ovet ja hyllyt varaston puolelta niin mökin sa tyhjäksi työkaluista ym. roinasta ja päästään aloittamaan sisätöitä. Huussi ja varasto saavat jäädä sisäpuolelta maalaamatta. Tosin jos maalia jää niin huussin lattian voisi maalata, mutta katsoo sitä sitten kun saadaan edes mökin lattia ensin maalattua.Vintille askartelin viimeiset lattialaudan palat molemmin puolin seinän vierustoille. Vihaan käsisirkkeliä ja sitä kun pitkiä lautoja pitää sahat halki pitkittäissuunnassa, mutta varmaan puolen tunnin ähertämisen jälkeen sain kaksi lautaa puoliksi ja niillä tuon lattian tehdyksi. Raahasin patjankin jo vintille ja mikäs tuolla maatessa. Ainakaan vielä ei ole liian kuuma päivälläkään tuolla katon alla, mutta rakoja on seinissä vielä sen verran että hyttysiä tulisi varmasti melkoisest mikäli tuolla jo yön nukkuisi. Tuo ikkunaseinä pitäisi vielä laudoittaa loppuun sisäpuolelta. Katto jää nyt vielä tuollaiseksi, kun myöhemmin olisi tarkoitus koko katto ja kattoruoteet ym. vaihtaa. Toivottavasti tänään saataisiin vielä kaikki siihen malliin, että itse mökki saataisiin tyhjäksi ylimääräisestä tavarasta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...