torstai 29. elokuuta 2019

Syksyn satoa

Heinäkuussa valittelin ettei mikään oikein ole kasvanut. Nyt ei voi kyllä enää sanoa samaa. Selvästi kuitenkin etupihalla olevissa lavoissa kasvu on huonompaa kuin mökin sivustalla olevassa, joten täytyy siirtää ne kaksi laatikkoa jonnekin muualle. Sellaiseen paikkaan minne ei koko päivää aurinko paistaisi suoraan. Niiden paikalle etupihalle täytyy sitten keksiä taas jotakin, ettei ole pelkkää nurmikkoa. Kovasti on pohdittavaa...


Mangoldi oli minulle ihan uusi tuttavuus, ja ilmeisesti vähän koko Suomelle uusi tuttavuus. En meinannut löytää mitään reseptejä missä sitä voisi käyttää. Yksi kokeiltava resepti löytyi valkosipulissa paistetulle mangoldille. Se löytyy täältä,  Ruokasurffausta -blogista. Resepti olikin niin hyvä, että olen tehnyt sitä jo kolme kertaa. Lehtiä tuntuu tulevan Mangoldiin kokoajan lisää, eli saan tehdä jatkossakin.


Kesäkurpitsaa kasvatin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kasvatin ne siemenestä alkaen ja olen ihan yllättynyt miten niistä pienistä huonon näköisistä taimista on tullut nyt jo niin paljon kesäkurpitsoita. Olen jakanut niitä niille ketkä vain haluavat ja itsekin ollaan monta kertaa niitä grillattu ja syöty täytettyinä. 



Tomaatissa on aivan valtavasti raakileita ja osa alkaa jo kypsyäkin. Päältä näyttävät kauniilta...


...mutta alapuolelta eivät niinkään. Googlettelun perusteella näitä vaivaa latvamätä. Ne kasvavat Biolanin kasvusäkissä joka on kastelualtaan päällä, joten en usko että syynä tähän olisi huono kastelu tai ravinteet. Veikkaanpa että se unohtunut varkaiden nyppiminen  on syynä. Onneksi on joitakin täysin hyvän näköisiäkin tullut ja tulee toivottavasti lisääkin. Alkukesästä ostin innoissani basilikan taimenkin, että saan tehdä siten tomaatti-mozzarella-basilika -salaattia. Ei ollut turhaa, koska kyllä näistä varmasti kohta sen salaatin saakin!



Takapihan kukkaniitystäkin tuli lopulta ihan hauskan näköinen. Heitin tänne "joutomaalle" kaikkIA epämääräisiä siemeniä kehäkukasta Rucolaan ja siemenperunoitakin oli muutama mukana. Kovasti ainakin ötökät ovat näkyneet tykkäävän. Mietin tänne joitakin pensaita ensi kesäksi, mutta ehkä kukkamaa olisi kuitenkin kiva. Minulla kävi äiti, mummu ja isotäti kylässä ja heiltä tuli kaikenlaisia ideoita. Korkeista perennoista saisi hyvin näkösuojaakin.




Täti toi mukanaan kaikenlaisia kukkia, jotka piti saada jonnekin mahtumaan. Niiden tieltä saikin lähteä  tuo valtava (mikä lie) angervo. Tämän kanssa taistelin varmaan tunnin, jonka jälkeen tuntuikin että olin saamassa lämpöhalvauksen. 



Selvisin kuitenkin voittajana ja tänään se lähti kaatopaikalle.  Saman kohtalon angervon kanssa koki jättimäinen jättipoimulehti. Juuri ja juuri jaksoin nämä nostaa edes peräkärryyn.



Näiden tilalle laitoinkin sitten isotädin tuomat kasvit, eli nappileinikin, kultasyyläjuuren, dorianvillakon, balkaninkellokin ja tuoksuköynnöskuusaman. Katsotaan mitkä ovat hengissä vielä ensi kesänä. 




Sain vierailtani myös neuvoja myös kamalan näköisen ruusuorapihlaja-aidan suhteen. Täytyy vetää koko aita moottorisahalla matalaksi, niin ehkä siitä kasvaisi hieman kauniimpi. Täytyy samalla siistiä aidan aluset, tien puolelle voisi keksiä jonkun kivan maanpeitekasvin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...