maanantai 6. syyskuuta 2021

Potager-projekti

Tämä postaus ei liity nyt varsinaisesti mitenkään siirtolapuutarhaan, mutta haluan tehdä tämän joka tapauksessa. Kasvien kasvatukseen tämä kuitenkin liittyy.

 Keväällä tuli taas kasvateltua taimia vähän turhan paljon, samoin siskolla. Pohdimme mihin ne kaikki saisi maahan ja saimme ajatuksen laajentaa viljelyksiä vanhempiemme luokse. Maaseudulla tilaa riittäisi, pitäisi vain keksiä jokin sopiva kohta pihasta. Äiti keksi, että vanhan sulkapallokentän voisi muuttaa kasvimaaksi. Se olikin hyvä idea, paikka on tasainen ja siihen paistaa aurinko koko päivän aamua lukuun ottamatta. Äiti lupasi hoitaa kastelun, jos me hoidamme muun. 

Lähtötilanne oli tämä. Sulkapallokentän pinta on aikoinaan ollut kivituhkaa, mutta se on jo vuosia sitten kasvanut umpeen ruohoa.


Ruohot haluttiin pois, mutta lapiolla se olisi ollut liian valtava urakka. Päätimme vetää sen puutarhajyrsimellä ja kerätä sitten irtonaiset ruohotuppaat pois. 


Jyrsijä ei lähtenyt käyntiin, isän piti vain pikaisesti vähän huoltaa sitä.


Parin viikon ja parin varaosan jälkeen saatiin kuin saatiinkin jyrsin lopulta käyntiin ja projekti alkamaan.


Potageria varten tilattiin kuorma-autollinen multaa, josta tässä puolet. Lisäksi haettiin peräkärryllinen hevosen lantaa.


Yhteen lavaan meni muistaakseni 8 kottikärryllistä multaa ja yksi hevosen lantaa. Porukalla homma hoitui nopeasti.Veli sai lavankaulukset työpaikaltaan. Niihin laitettiin pohjalle suodatinkangas ja reunoille patolevyä. Lavankauluksia olisi mahtunut enemmänkin, mutta tämän verran niitä nyt vain oli. Ehkä  niitä voisi laittaa vielä lisää ensi keväänä, haluja laajentamiseen kyllä olisi.


Istutimme laatikoihin  tomaattia, chiliä, maissia, hernettä, yrttejä, salaattia, porkkanaa, kurkkua, kurpitsaa, tuoksuhernettä, ruusupapua ja kehäkukkaa. Varmaan vielä muutakin, mutta nyt mieleen tulee ainakin nuo.Loppukesästä näytti jo todella rehevälle. Tuntuu että kaikki onnistui hyvin, jopa yli odotusten. 
Hain tännekin rautakaupasta raudoitusverkkoa, josta tehtiin köynnöstukia. Tässä kaaressa kiipeilevät ruusupapu, kasvihuonekurkku ja herkkuhyppykurkku. Laatikossa on myös samettiruusua. Koko verkko ei tahdo alta edes erottua.


Tässä laatikossa ainakin salaattia, yrttejä ja jokin kurpitsakin näköjään. Laatikoiden ulkopuolella myös rikkaruohot kukoistavat. 


Jättikurpitsa ei malttanut pysyä sille annetussa laatikossa, vaan valtasi myös paljon alaa. 


Tässä laatikossa maissia ja hernettä sekaisin. Jostain luin, että ne olisivat hyvät kumppanuuskasvit ja ihan hyvin nuo näkyvätkin viihtyvän.


Tässä laatikossa rehottavat tuoksuherne, suvikakka ja ja tuolla jossain niiden välissä pitäisi olla porkkanaakin. 

Kurkkuja tuli täältäkin valtavat määrät ja ne olivat myös valtavan kokoisia. Osa kurkuista oli myös ihan ihmeellisen muotoisia, yksikin oli ihan U:n muotoinen.
Äiti oli ostanut myös muutaman kasvusäkin ja hyvin tuli satoa niistäkin, vaikka ei ollut kastelualtaita.Tomaatteja oli kahdessa lavassa, mutta niistä en viitsinyt ottaa edes kuvia. Potagerin huolenpitosopimuksessa ei ollut mainintaa tomaattien varkaiden nyppimisestä, joten tomaateista kasvoivat ihan valtavat puskat 😂 Raakileitakin niissä kyllä on, mutta enimmäkseen ovat tainneet keskittyä vain varsien kasvatukseen.
 

Kaiken kaikkiaan potageri oli jo varsin onnistunut projekti tältä ensimmäiseltä kesältään, mutta ensi kesäksi voisi valita ainakin eri lajeja tomaatteja. Melonia pitää kokeilla myöskin täällä, nyt minulla kasvoi niistä vain kolme taimea ja pidin ne kaikki itse mökillä. Kurpitsaa sen sijaan  voisi olla vähän vähemmän, nyt sitä oli neljää eri lajia (jätti-, kesä-, koriste- ja myskikurpitsaa). Köynnöstukia täytyy myös keksiä lisää ja noita nykyisiä harjateräksisiä muokata niin, ettei tarvitse pelätä silmänsä puhkaisemista kun kyykistyy kasvien puoleen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...