torstai 6. lokakuuta 2016

Remonttia

Mökki on ollut tosiaan minulla nyt viisi viikkoa. Remppaa on tehty sellaisella tahdilla etten ole ehtinyt mitään aina välissä edes kirjoittelemaan. Aluksi kuitenkin tyhjennettiin koko mökki, sieltä lähti monta kuormaa ihan kaatopaikalle ja osan huonekaluista tuli joku hakemaan kun niitä facebookissa ilmaiseksi tarjosin.Sitten purettiin koko mökistä kaikki mitä sinne oli 50-luvun jälkeen ja osin silloinkin laitettu.
Kuistin katosta löytyi levyjen alta vanha paneeli.

Ulkopuolelta kaivettiin maata pois talon ympäriltä jotta päästiin perustuksiin käsiksi. Koko mökkihän oli ihan vinossa, niin kuin suurin piirtein jokainen alueella oleva mökki. Perusta menee siis kokonaan uusiksi.
Ensin tehtiin toisen takakulman perustus uusiksi, että oli jokin kohta minkä päälle mökin saattoi laskea kun muita kulmia alettiin tunkata suoriksi.

90-luvulla oli tehty mökkiin täysremontti, joka oli ikävä kyllä tehty aivan pieleen. Alkuperäiset perustukset oli ilmeisesti poistettu ja tilalle laitettu Leca-harkkoja styrox-levyjen päälle. Harkot sitten sojottivat mikä mihinkin suuntaan ja mökki oli mennyt mutkalle niiden mukana.  Perustukset oli siis uusittava täysin ja samalla pitäisi muurata myös pohja puuhellalle, koska sellaisen mökkiin ehdottomasti haluan. Tätä varten pitäisi siis poistaa koko mökin lattia
Seinistä poistettiin myös 90-luvulla laitetut tapetit, kipsilevyt ja koolaukset ja katosta paneelit.


Lattiasta purettiin muovimatto, levyt sekä koolaukset. Aluksi lähti pieninä palasina, mutta ammattilaisen ohjeilla lähti lopulta hieman helpommin.


Muovimaton alta löytyi ihana vanha puulattia.

Ikävä kyllä puulattiakin piti poistaa perustusten korjauksen vuoksi. Aluksi mietittiin että olisi laitettu vanha lattia takaisin, mutta koko mökki on kyhätty säästöbudjetilla, kuten nyt lattiakin, eli se oli tehty niin pienistä pätkistä että on helpompi laittaa uusi puulattia tilalle sitten kun sen aika koittaa.
Lautojen alta löytyi epämääräiset tukipuut ja purua.

Lattialautojen alta tuli esiin onneksi suurimmaksi osaksi kuivaa sahanpurua, joka lapioitiin talteen, jotta se voidaan myöhemmin laittaa takaisin. Purusäkkejä tuli ainakin 30 ja ne kuljetettiin vanhemmilleni Hämeenkyröön säilöön katon alle. Noista  tukipuista selvinnee myös miksi lattia notkui niin paljon. Yhdessä puussa oli tuollainen kolo, aluksi luulin että siitä puuttui pala mutta se olikin vain lovi lankussa. Osa näistä tukipuista oli myös koottu useammasta erästä, siinäkin asiassa on säästetty.
Samalla otettiin myös välikatto pois. Yksi kohta välikatosta oli kostunut, joten nämä purut menivät roskiin.
Purujen alla oli hutera laudoitus. Pelkäsin kokoajan että menee jalka tästä läpi, mutta sillä ei lopulta ollut mitään merkitystä koska laudat olivat suurimmalta osalta vain muutaman sentin korkeudella maasta.

Sieltä sitä roskaa näkyy.
Lattian alla oli hirvittävästi kaikkea vanhaa roskaa, eli tyhjiä pulloja ja purkkeja, kenkiä, pyörän kumeja, rikkinäistä lasia ja jopa vanhat puusukset. Pari säkillistä roskaa sai täältäkin lapata ulos. 
Tältä mökissä näyttää nyt. Kaivetaan vanhat perustukset pois ja valetaan uusia.


 ----------------------------------------------
Remontissa on edetty niin nopeasti, että on kyllä hankala kirjoittaa jälkikäteen. Jos mentäisiin loogisessa järjestyksessä, niin tuo parven purkaminenkin olisi varmaan näytetty jossain vaiheessa. Ehkä palaan siihen seuraavaksi. Samalla opin hieman tämän bloggerin käyttöä, kuvat tuntuu menevän ihan pieleen ja tekstitkin miten sattuu.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...