lauantai 27. toukokuuta 2017

Nurmikkopulmia

Aika menee kyllä kamalan äkkiä, nyt ollaan jo toukokuun lopulla. Olin kolmisen päivää käymättä mökillä ja sillä aikaa kaikki kasvit olivat oikein alkaneet rehottaa. Omenapuissakin on jo melkein kukat ja nurmikon saa kohta leikata. Tai "nurmikon," koska varsinaisesti ruohoa ei siinä kasva kyllä lainkaan. Kaikenlaisia kukkamaasta levinneitä kasveja, rikkaruohoja ja sammalta sen sijaan riittää. Jännä juttu että itse kukkamaassa kukkiakaan ei juuri ole, vaan kaikki ovat levinneet nurmikolle. Toivottavasti ruohonleikkuri saa sen kuitenkin näyttämään hieman siistimmälle. Pionit ovat sentään pysyneet siellä missä pitääkin ja niitä onkin näköjään kolmessa eri kohdassa.


Noista nuupahtaneista töröistä kyselin yhdessä Facebookin piharyhmässä että mitä mahtaisivat olla ja joku sanoi niiden olevan varjoliljoja. Jos ne vielä sattuvat olemaan valkoisia, niin ovat kuulemma aika harvinaisia, koska siemenillä menee 7-8 vuotta ennen kuin ne itävät. Joka tapauksessa niitä suositeltiin säilyttämään ja kaivoinkin niitä varovasti nurmikosta irti ja siirsin kukkamaahan. Jää nähtäväksi heräävätkö ne enää henkiin. Näkyy tuossa vasemmassa reunassa sentään että yksi tupsu kasvoi sentään jo suoraan kukkamaassakin. Tuo epämääräinen lautapinokin on aseteltu hyvin tarkasti jonkun rikkaruohokasvuston päälle, toivottavasti laudat tuhoavat sen :DSiistin myös marjapensaiden alusia ja noita niin ihania pensastukia. On nuo letkuviritykset vaan rumia, mutta kyllä ne hieman korjailtuina ajavat vielä asiansa, joten ne saivat nyt jäädä.  Sitten kun pensaissa on täydet lehdet, niin tuskin niitä enää juuri näkyykään.


Laitoin puskien juurelle haketta, jota sain silputtuani viime kerralla karsimani lumimarjapensaan. Mökillä oli edellisen omistajan ostama oksasilppuri, jota päätin kokeilla. Ensin piti ostaa tietynlainen jatkojohto ja sain koneen käyntiin. Terä ei aluksi lähtenyt pyörimään ollenkaan ja konetta tutkittuani sain sen auki ja jumiin jääneet oksanpalat pois. Sitten terä lähti pyörimään, mutta se ei kuitenkaan silpunnut mitään, joten avasin koneen uudelleen ja aloin tutkia lisää tätä asiaa. Terät olivat tylstyneet ja ne käännettyä uudelle terälle, tai olisi saanut jos olisin saanut ruuvit edes auki. Meinasi jo hermo mennä koko koneeseen, mutta onneksi Paavo tuli pelastamaan tilanteen jälleen kerran. Ruuvit olivat hänenkin mielestään turhan tiukat, mutta jollain hemmetin erikoistyökaluilla ne aukesivat ja saatiin terät vaihdettua. sen jälkeen kone onkin toiminut kuin unelma.  

Jotenkin tätä kuvaa katsoessa sana "siisteys" ei ole  edelleenkään ensimmäinen sana mikä tulee mieleen. Tuo nurmikko pitää mennä ensi tilassa leikkaamaan.


Pienen pieni sammakkokin loikki jo pihalla, olikohan se tullut tien yli Iidesjärveltä. 


Lemmikkejä nurmikolla kasvaa myös paljon, ne ovat aika söpöjä mutta nämäkin saivat kuitenkin lähteä. Positiivista että ne lähtevät helposti irti juurineen.


Tältä nurmikko suurimmalta osin näyttää.

Lemmikkejä repiessäni irti lähti myös sammalta ja revinkin sitten niin paljon kuin sitä lähti. Kylvin ruohoa ja valkoapilaa noille paljaiksi jääneille alueille.


Tänään ennen mökille menoa kävin katsomassa yhtä roskalavaa, ja sieltä löytyikin täydellinen naulakko mökin kuistille. Koukut ja kaikki tallella, tälle ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin ripustaa seinälle! Pyörän kanssa oli kyllä mukava tätäkin kantaa ja jäi vielä harmittamaan kun en saanut mukaani samalla kertaa yhtä jakkaran runkoa ja ompelurasiaakin.


Kotona bataatit jatkavat kasvuaan. Keräsin Hämeenkyröstä nokkosia ja olen kastellut näitä ja muitakin kasveja laimennetulla nokkosten ryöppäysvedellä. Jostain syystä bataatit ovat kuitenkin ainoat mitkä ovat selkeässä kasvussa, noissa pienemmissä laatikoissa olevat lehtikaalit ja pinaatit eivät tahdo kasvaa lainkaan. Siirsin osan jo isompiin purkkeihinkin, mutta nekään eivät ole kasvaneet. En ymmärrä. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...