lauantai 21. maaliskuuta 2020

Puutarhasuunnitelmia

Palsta on tähän aikaan vuodesta todella ankea, varsinkin nyt kun parturoin omenapuita vähän liiankin innokkaasti...
Äiti sanoi että omenapuu on hyvä silloin kun sen alta pystyy heittämään hatun ja se ei jää oksiin kiinni. Nyt puiden alla voi heittää vaikka tällaisen hatun eikä jää kiinni...
Koitan päästä tästä nyt yli ja keskittyä parempaan tulevaisuuteen😂


Takapihan joutomaalle pitäisi keksiä jotain kivaa. Viime kesänä tosiaan heitin sinne kaikkia mahdollisia jämäsiemeniä ja ihan kiva kukkaniitty tulikin. Nyt haluaisin kuitenkin jotain mistä olisi vähän näkösuojaakin. Köynnöshortensia olisi ihana, jos sen laittasi kiipeämään johonkin kehikkoon. Googlettelin kuitenkin ja se vaatisi happaman maan. En usko että tuo on oikea maa sille, joten täytynee keksiä jotakin muuta. Kun kesä nyt vielä vähän lähestyisi niin täytyy mennä taimistolle tutkimaan vaihtoehtoja. 

Minulla on neljä muovista lehtikompostia, joista kaksi on jo täynnä. Kaksi on tyhjinä keskellä nurmikkoa, mutta nuo kaksi pitäisi myös saada mahtumaan takapihalle. Vanhan kestopuulla aidatun lehtikompostin hajottamisen olen jo aloittanutkin, pitäisi vielä kun maat sulaa niin lapioida valmista multaa muualle. Ajattelin etten tasoita kumparetta kokonaan, vaan istutan kurpitsat suoraan siihen. Saavat siinä sitten levitä rauhassa ja toivottavasti vähän hillititsisivät vanhan kompostin takana kasvaneita tatariakin. 

Etupihalta tosiaan olen jo alkanut siirtämään kasvimaalaatikoita pois suorasta paahteesta mökin "olohuoneen" päätyyn. Juolavehnä oli ehtinyt jo valtaamaan laatikot osin, joten täytyy varmaan sihdata kaikki mullat ennenkuin ne uskaltaa siirtää takaisin laatikoihin. Juolavehnän juuret on onneksi melko helppo erottaa mustasta mullasta, mutta mikään mukava homma tuo ei silti tule olemaan.

Noiden laatikoiden tilalle pitäisi sitten myöskin keksiä jotakin, joka viihtyisi paisteessa. Jostain luin hunajamarjasta, jollaista en ole ennen nähnytkään. Sen pitäisi olla helppohoitoinen ja vaatimaton kasvupaikan suhteen, eli kuulostaa sopivalta minulle. Marjat muistuttavat pensasmustikoita, mutta ovat hauskan pitkulaisia. Pähkinäpensashaaveet olen jo hylännyt. viimeistään pari viikkoa sitten kun kävin Espoossa ja näin niitä luonnossa. Ne kasvavat liian isoiksi pieneen pihaan. 


Telkkarista tuli muuten tällä viikolla Huvila&huussi -ohjelma, missä laitettiin uusiksi Laulaja Anna Puun siirtolapuutarhapalsta. Puutarhaan haettiin romanttista english cottage garden -tyyliä ja siitä tuli ihana. Olen ihan pihalla noista puutarhatyyleistä, mutta jotain tuon tyylistä olisi kiva saada itsellenikin. Omaa suoraviivaista ja avaraa pihaa katsellessa se tuntuu kuitenkin hyvin kaukaiselta. Ehkä voisi vaikka lisätä kukkapenkkejä omenapuiden alle ja muutenkin vähentää pelkän nurmikon osuutta. Jo olemassa olevat kukkapenkit haluaisin sellaisiksi runsaiksi, mutta katsoo nyt mitkä viime kesän istutuksistani ovat enää edes hengissä tänä kesänä. Jostain luin myös että sormustinkukat ovat tuon tyylin peruskukkia, joten niitä olisi kiva saada pionien ja varjoliljojen kaveriksi. Pihan avaruudelle ei nyt taida voida mitään tehdä, pitää odottaa että orapihlaja-aita kasvaisi takaisin. 

Tämä runsaus on kesältä 2017.Suunnitelmia on tässä kohtaa runsaasti kun ei voi vielä oikeasti tehdä mitään, mutta katsotaan mitkä kaikki kesän mittaa toteutuvat. En viitsi laittaa ihan vielä edes siemeniä itämään, yritän odottaa vielä pari viikkoa. Paitsi äidin Hyötykasviyhdistyksen tilauksesta ottamani kaksi oleanterin siementä oli pakko laittaa jo multaan pari päivää sitten, että olisi jotain mitä odottaa 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...