maanantai 24. huhtikuuta 2017

Portaat ja pihakuulumisia

Kävin eilen Messukeskuksessa Supermessuilla. Olisin halunnut löytää jotain kivaa mökin puutarhaan, mutta valikoima oli jotenkin todella huono. Puutarhaosastolla myytiin lähinnä kukkasipuleita ja -juurakoita. Monien eurojen sipulit eivät juuri kiinnostaneet, koska haluan ensin nähdä mitä pihalla jo ennestään kasvaa. Ostin kuitenkin kokeilumielessä kuusi bataatin "oksaa," joissa oli jo jonkin verran juuria. Niitä myynyt nainen oli niin innostunut bataateista, etten meinannut päästä hänen tiskiltään eteenpäin. Hän kuitenkin neuvoi pitämään oksia vedessä vielä viikon ajan ja istuttamaan ne sen jälkeen kunkin oksan erikseen suureen ruukkuun ja pitämään ruukkua valoisassa paikassa kunnes ulkona on tarpeeksi lämmintä. Anna näistä varmaan kaksi äidille ja kaksi siskolle, niin ehkä edes yhdestä tulisi oikeita bataattejakin. Epäilen hieman omia kykyjäni niiden kanssa, ne eivät pidä yhtään kylmästä ja ne pitää syksyllä nostaa sisälle sitten kun mullan lämpötila laskee 12 asteeseen. Itse tuskin jaksan alkaa mittailemaan mullan lämpötiloja.

Ostin bataatin lisäksi kahdeksan orvokkia. Ne sai messujen viimeisellä tunnilla niin halvalla, että päätin hankkia pientä piristystä mökille. Päivällä oli ihanan keväinen ilma, mutta mökille pyöräillessäni alkoi sataa rakeita ja sen jälkeen vielä vettä. Kovin vaihtelevia kelejä ollut muutenkin viime päivinä. On muuten kiva kun mökille pääsee pyörälläkin vartissa, ja kymmenessä minuuttissa jos oikein kovaa jaksaa polkea.

Mökille päästyäni huomasin että mökin kohdalta oli vedetty koko kuusiaita nurin. Olemme jo ennenkin vitsailleet että mökiltäni on järvinäkymät, mutta nythän järvi näkyy oikein kunnolla. En oikein tykännyt aidan kaadosta, vaikka olihan se jo vanha ja melko harva. Nyt vaan on suora näkymä tielle ja melko vilkkaalle jalkakäytävälle. Täytyy sitten vain antaa takapihalla rehottaneiden tuoksuvattujen taas kasvaa, niin on edes vähän näkösuojaa. Itse asiassa tuo aidan kaato olikin kevättalkoiden tehtävälistalla, itse en vaan kerinnyt talkoisiin yövuorojen takia. Tai olisin kerinnyt, mutta en usko että olisin kahden tunnin unilla jaksanut tehdä mitään... Orvokit laitoin hämeenkyröstä tuomaani pataan. Löysin padan metsästä, se oli aikoinaan heitetty tunkiolle. Nyt se saa orvokkeineen tuoda hieman vihreyttä tuonne ankeuteen.


Samalta tunkiolta löytyi myös tämä pieni kaatoallas. Mietin sitä huussiin lavuaariksi, mutta katsoo nyt tuleeko siitä mitään. 


On tosin pihan omissakin kukissa tullut näkyviin hieman enemmän elonmerkkejä. Leikkimökin vierestä nurmikolta löytyi nimittäin krookus, jonka koko ei kyllä päätä huimaa.


Kuistin nurkkien perustusten valaminen saa edelleen odottaa. Olen tyhjentänyt nuo kuopat jo useamman kerran, mutta aina ne ovat täynnä vettä vaikkei olisi edes satanut. Tämä johtuu kuulemma maan sulamisesta, mutta joka tapauksessa betonia ei voi valaa ennen kuin vedentulo lakkaa.  Siihen asti meillä on sitten pienet vallihaudat pitämässä yllätysvieraat poissa...


Sisälläkin on tapahtunut edistystä. Tässä kuvassa on portaikon alkuavaihe eilen otetussa kuvassa. 


Ja nyt ne ovat jo valmiit! En ehtinyt ottamaan kuvaa ennen papereiden laittoa, koska Paavo oli niin ripeä hienon portaikkonsa suojaamisessa. Luulin että portaat olisi kamalan vaikea tehdä, mutta hänhän teki nuo valmiiksi lopulta vajaassa kahdessa päivässä. Portaiden alle jää tosiaan komero, jonne pitää kehitellä pari hyllyä ja naulakkoa. Ei se kovin iso ole, mutta kylä sinne hyvin liinavaatteet, vähäiset vaatteet ja imuri ym. siivousvälineet mahtuvat. Vielä kuva portaikosta alaspäin.

Kävimme vielä Rakennustorilla katsomassa jos siellä sattuisi olemaan sopivia ovia portaikkoon ja komeroon. Löytyihän sieltä yhdet sopivat, jotka tosin maksoivat 180 euroa. Paavo oli kuitenkin sitä mieltä, ettei niitä sen halvemmalla niitä muualtakaan saa. Katsoin kuitenkin jo ensin Tori.fi:stä, jossa sopivia ei ollut ja Metsäkylän navetasta, jossa ovet maksoivat hurjasti enemmän. Sattui vielä sopivasti, että toisessa ovessa oli lasi ja toisessa ei. Nämä täytyy vielä kuskata ensin Hämeenkyröön, jossa pitää poistaa paksut kerrokset maalia ja maalata ne uudestaan. En tosin tiedä minkä väriseksi ne haluan, koska en vieläkään ole saanut valittua tapetteja. Valkoinen on jotenkin tylsä valinta, mutta sillä varmaan mennään jos en muutakaan keksi. Tapeteista tuli mieleen, että Pihlgren & Ritolan tapetit lienevät nyt pois suljettuja, koska niiden rullahinta on noussut 65 eurosta 85 euroon! Täytyy vielä kysellä 2-laatuisia, mutta taidan alkaa katselemaan enemmän muita tapetteja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...