keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Purujen paluumuutto ja muuta edistystä

Lomat on lomailtu ja eilen koitti taas paluu mökkityömaalle. Kävimme maanantaina Hämeenkyrössä ja otimme samalla lattian eristeenä olleet sahanpurusäkit mukaan mummun ladosta. Kaikki säkit eivät mahtuneet edes yhteen kärrylliseen, haetaan ne sitten myöhemmin kun välipohjan eristeiden takaisin laitto on ajankohtaista.

 Lattioista irrotettiin ensin väliaikaiset laudat ja laitettiin sen jälkeen paperit lattiankannattimien väleihin. Paperien tarkoitus on estää purujen valuminen mökin alle pienistä raoista ja se toimii kuulemma myös tuulensuojana. Laitoin muutamaan väliin sanomalehteä, että on jotain löydettävää tulevillekin remontoijille. Tajusin vasta myöhemmin että olisi pitänyt laittaa tänne muutama mökissä alunperinkin ollut sanomalehti, mutta koitan muistaa laittaa sitten välipohjaan. Loppuihin väleihin Paavo laittoi tavallista ruskeaa rakennuspaperia.

Nyt on purut paikoillaan ja jäi muutama säkki vielä ylikin. Minä kannoin säkit sisälle ja Paavo levitti ja tiivisteli ne paikoilleen. Tuolla purujen ja betonin välissä oleva vaaleanpunainen on palonkestävää uretaania. Nykyiset säädökset vaativat sellaisen käyttöä, ennen vanhaan purut tulivat kuulemma kiinni betoniin. Paavoa vaan harmitti kun piti käyttää tuollaista nykyaikaista tavara, vaikka hyvähän se on varmistaa ettei mökki pala poroksi. 

Tästä tuli mieleen, että palotarkastaja kävi mökillä sillä aikaa kun minä lomailin Barcelonassa. Hän oli tarkistanut että kaikki on kunnossa ja kehunut Paavon työtä. Hän kirjoittaa käynnistään paperin, joka todistaa esimerkiksi vakuutusyhtiölle että kaikki on ollut asianmukaisesti tehty, mikäli tulee vaikkapa tulipalo. 

Purujen laiton jälkeen käytiin ostamassa lattialaudat. Googlettelun perusteella Starkilla olisi ollut halvinta, mutta siellä ei tietenkään ollut lainkaan sitä halvinta lautaa. Menimme sitten K-rautaan, jossa lautaa oli ja lopulta se saatiin ostettuakin oikeaan hintaan. Henkilökunnalla oli hieman ongelmia mittaamisen kanssa ja meiltä veloitettiin aluksi noin 30 metristä liikaa. Valituksen ja uusintamittauksen jälkeen saatiin hinta menemään sitten jokseenkin oikein. Laudat ovat mäntyä ja "mökkilaatua," eli eivät aivan priimaa. Lattia tullaan kuitenkin maalaamaan, joten ei haittaa mitään. 

Tänään Paavo saikin sitten alakerran lattian jo kokonaan valmiiksi! Tässä on portaiden/komeron lattiaa. Siinä näkyy viemäriputki, joka on tarkoitus vetää sitten aikanaan seinän läpi huussiin, jonne vedetään myös vedet. 

Minä keskityin eilen purujen kannon jälkeen ulkohommiin. Siistin lehtikompostin takaa jonkin (ilmeisesti) tatarin pois, sitä olikin maassa melkoinen kasa kun sillekään ei oltu vuosiin tehty mitään. Tyhjensin myös lehtikompostin, tai pitäisi varmaan sanoa risukompostin, koska mitään muuta siellä ei ollutkaan. Tässä kuvassa siitä on jo tyhjennetty paljon, se oli aluksi reunaan asti täynnä. Tuossa kohtaa alkoi olla niin jäistä, ettei hommasta tullut enää mitään. 

 Tällaisia pikkukomposteja palstalla on yhteensä neljä, tyhjensin niistäkin jo kaksi. Päällä oli molemmissa pelkkiä risuja, mutta alhaalta löytyi kunnon multaakin. Maa oli kuitenki vielä niin jäässä, että jätin tyhjennykset vielä sikseen. Sain kuitenkin näistä ja aikaisemmin karsituista pensaista yms. kokoon kaksi kuormallista kaatopaikalle vietäväksi. Lisäksi vein kaatopaikalle tänään kuorman lautoja ja painekyllästettyä puuta sekä toisen kuorman purettua betonia ja tiiltä.


Kaatopaikkareissulta palatessani Paavo oli nostanut keittiön kaapit sisään vähän mallaillakseen tulevaa keittiötä. Näyttää tosi kivalta, tai ainakin minun mielestäni näyttää. Toisen matalamman kaapin päälle tulee tiskiallas ja siihen pitää tehdä myös jonkinlainen jalusta, että siitä tulee oikean korkuinen. Jääkaappi tulee myös tuolle seinustalle, joten toinen matalampi kaappi joutaa pois. Yläkaappi tulee tuohon seinälle, mutta sitä taas pitää muokata vähän pienemmäksi, koska se on tällä hetkellä niin korkea, ettei välitilaa jäisi juuri lainkaan. Lisäksi kaikki kaapit pitää maalata uudestaan ja miettiä tarkkaan järjestys, että ovet aukeaisivat järkevästi. Aika paljon hommaa siis vielä luvassa noidenkin kanssa. 

Tänään iltapäivällä meille tuli avuksi taas siskoni, hänen miehensä ja yksi kaverini. Sisko tasoitti talon seinustan multakasoja, hänen miehensä auttoi Paavoa,  kaveri siisti pihaa sahailemalla "roskalautoja" polttopuiksi ja minä kaivoin kuistin nurkkien perustakuoppia. Ne eivät nimittäin ole vieläkään valmiit, mutta en ole pitänyt kiirettä koska tiedän ettei niit kuitenkaan valeta vielä vähään aikaan. Sisko ehti myös hieman siistimään huussia.

 Mikään luksustoilettihan se ei vieläkään ole, mutta ehkä vähän viihtyisämpi kuitenkin. Olen kantanut sinne turvaan kaikkea mökiltä löytynyttä tavaraa, minkä haluan säästää. Sen takia siellä noita koirapatsaita ja tuhkakuppeja onkin. Seiniin nidottiin koristeeksi kuvia vanhasta kalenterista. Jospa tuota nyt tämän kesän vielä käyttäisi, täytyy vaan vielä tunkata suoraksi koko kylkiäisrakennus.

Sisällä Paavo oli ehtinyt vielä aloittaa vintin portaiden teon. Nyt tuosta näkee mihin kohtaan tulevat ovet ja hieman jo miten portaat tulevat menemään. 

Lähdimme mökille eilen ja tänään jo kahdeksalta aamulla kun ilmainen parkkiaika keskustassa loppui. Eilen olimme yhdeksään asti illalla ja tänään piti lopettaa hieman aikaisemmin, koska piti käydä vielä palauttamassa auto ja peräkärry Hämeenkyröön. Siltikin lähtö venyi melkein kahdeksaan asti ja Paavo vielä harmitteli lopettamista kun oli kuulemma päässyt juuri hyvään vauhtiin. Hirveästi saatiin kuitenkin jo aikaan noiden kahden päivän aikana, alkaa hiljalleen tuntumaan että oltaisiin jo voiton puolella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Siirtolapuutarhamökin kattoremontti

Tänä kesänä teimme mökillä yhden isomman urakan, kattoremontin. Vanha katto ei sinänsä vuotanut, mitä nyt talvella kovalla tuulella tuli hie...